niedziela, 14 września 2014

Nieśmiertelna polewa czekoladowa

Przy niedzieli mam często okazję upiec coś dla członków rodziny. Dziś również powstaje ciasto, do którego robię polewę czekoladową. Podaję więc przepis na polewę czekoladową mojej Mamy. Jej zaletą jest to, że jest błyskawiczna w wykonaniu i zawsze wychodzi. Gorąco polecam


Składniki:

3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła

Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę/mleko i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto

Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz