poniedziałek, 26 maja 2014

Tosty z otrąb ( 4 szt.)

Przepis, który często stosuję w domu na śniadanie:

Składniki:

2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżka chudego serka wiejskiego
1 jajko
zioła prowansalskie
szczypta pieprzu
2 plastry chudej szynki
2 plastry pomidora
2-4 plastrów ogórka zielonego
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Otręby wsypujemy do miski, wbijamy do nich jajko i dodajemy serek wiejski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy do smaku pieprz i zioła. Sandwicher rozgrzewamy, jeśli to konieczne, smarujemy go kroplą oliwy z oliwek. Przygotowaną masę nakładamy na sandwicher i pieczemy 5 minut. Po tym czasie tosty powinny być prawie gotowe. Nakładamy na nie dodatki: po plasterku wędliny, pomidora i ogórka, następni smażymy jeszcze 3-5 minut, aż wszystko się dobrze podpiecze. Gotowe tosty przekrawamy na pół, danie składa się z czterech trójkątnych tostów z otrąb. Najlepiej podawać z maślanką lub ulubionym jogurtem. Smacznego!

1 komentarz: