niedziela, 14 września 2014

Ciasto jogurtowe z dżemem

Składniki:

2 szkl. cukru
4 szkl. mąki
1 szkl. oleju
2 małe jogurty naturalne
1 jajko
2 łyżeczki  sody oczyszczonej
8 łyżek (mały słoiczek) dżemu, w moim przypadku śliwkowy domowej roboty, mniam…

Przygotowanie:

Ucieramy jajko z cukrem, stopniowo dodajemy olej. Następnie wsypujemy mąkę (na kilka razy) i dodajemy jogurty. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, gładka dodajemy sodę oczyszczoną i dżem. Tak przygotowane ciasto piec na dużej blaszce ok. 1 godz. w temp. 170 stopni. Po 40 minutach radzę już na niego uważać, wszystko zależy jaki posiadamy piekarnik, sprawdzamy patyczkiem do suchości. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można przekroić i przełożyć konfiturą, lub ulubionym kremem (można, ale nie trzeba, samo jest równie pyszne). 

Do ciasta przygotowujemy polewę czekoladową.

Ciasto jest niesamowicie pulchne i naprawdę smaczne. Do miłego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz