Zawsze, gdy zasiadamy do placków ziemniaczanych, stół dzieli na się na dwie części- tych, którzy jedzą placki na słodko ze śmietaną i cukrem oraz tych, którzy zajadają się nimi na słono. Ja i moja córka należymy do tych drugich - jeśli placki ziemniaczane, to tylko z łososiem i kawiorem. Oczywiście te na słodko też nie są najgorsze ;) ale wróćmy do tematu.
Dzisiaj placki w wersji słonej z wędzonym łososiem i kawiorem.
Składniki:
- 10 ziemniaków
- sól
- 1-2 jajka
- śmietana 18 % lub gęsty jogurt
- ulubiony olej do smażenia
- mały słoiczek czerwonego kawioru
- 1/2 cytryny
- koperek do dekoracji
- 15 dag plasterków wędzonego łososia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z jednym jajkiem, przyprawiamy solą do smaku.
NIE DODAJEMY MĄKI !!!
NIE DODAJEMY MĄKI !!!
Śmietanę lub jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i kawiorem. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy po porcji masy tartych ziemniaków i kładziemy płasko na oleju, formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Upieczone placki układamy na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podając plasterek łososia układamy na gorącym placuszku a na nim łyżkę gęstej śmietany z kawiorem i sokiem z cytryny. Całość dekorujemy koperkiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Dlaczego bez mąki? Ziemniaki mają wystarczającą ilość skrobi, po co dodawać jej jeszcze więcej? Placki na mące idą nam w boczki, a te bez mąki są przepyszne. Jajko scala nam placuszek idealnie, sól nadaje odpowiedniego smaku. Raz tak zrobione placki i na zawsze zakochasz się w tym sposobie!
To taka wykwintniejsza wersja placuszków;-) Przyznam się, że bez maki jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić;-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, placki zawsze się udają, na pewno będą przepyszne. Życzę smacznego!
Usuń