wtorek, 13 maja 2014

Placki ziemniaczane z łososiem i kawiorem

Zawsze, gdy zasiadamy do placków ziemniaczanych, stół dzieli na się na dwie części- tych, którzy jedzą placki na słodko ze śmietaną i cukrem oraz tych, którzy zajadają się nimi na słono. Ja i moja córka należymy do tych drugich - jeśli placki ziemniaczane, to tylko z łososiem i kawiorem. Oczywiście te na słodko tez nie są najgorsze ;) ale wróćmy do tematu.

Dzisiaj placki w wersji słonej z wędzonym łososiem i kawiorem.
Przykładowe zdjęcie

Składniki:

10 ziemniaków
sól
1 jajko
śmietana 18 % lub gęsty jogurt
olej
mały słoiczek czerwonego kawioru
1/2 cytryny
koperek do dekoracji
15 dag plasterków wędzonego łososia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z jednym jajkiem, przyprawiamy solą do smaku.
NIE DODAJEMY MĄKI !!!

Śmietanę lub jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i kawiorem. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy po porcji masy tartych ziemniaków i kładziemy płasko na oleju, formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Upieczone placki układamy na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podając plasterek łososia układamy na gorącym placuszku a na nim łyżkę gęstej śmietany z kawiorem i sokiem z cytryny. Całość dekorujemy koperkiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Dlaczego bez mąki? Ziemniaki mają wystarczającą ilość skrobi, po co dodawać jej jeszcze więcej? Placki na mące idą nam w boczki, a te bez mąki są przepyszne. Jajko scala nam placuszek idealnie, sól nadaje odpowiedniego smaku. Raz tak zrobione placki i na zawsze zakochasz się w tym sposobie!

2 komentarze:

  1. To taka wykwintniejsza wersja placuszków;-) Przyznam się, że bez maki jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, placki zawsze się udają, na pewno będą przepyszne. Życzę smacznego!

      Usuń