wtorek, 26 sierpnia 2014

Pierś z kurczaka w ziołach / szynka w ziołach



Składniki:

- 4 duże piersi z kurczaka lub szynka
- oliwa z oliwek
- oregano, bazylia, pieprz
- mieszanka ulubionych ostrych przypraw
- curry
- kawałek świeżego imbiru
- kolendra kulki do smaku
- musztarda, najlepiej francuska Dijon
- szczypta soli
- 1/4 szkl wody
- kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaczynamy od ziół - wsypujemy do miski po jednej łyżeczce. Dodajemy dużą łyżkę musztardy, curry, imbir pokrojony w paseczki, kolendrę oraz wodę. Osobiście dorzucam kilka ząbków czosnku, który później ładnie się wysmaża. Mieszamy składniki tak aby powstał średnio gęsty sos. Umyte piersi dokładnie smarujemy w sosie i zostawiamy na ok 2 godziny, najlepiej w lodówce. W przypadku szynki - kroimy na mniejsza kawałki i postępujemy podobnie jak z kurczakiem.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy na to naszego kurczaka (tak by sos dokładnie oklejał piersi) i smażymy do momentu gdy piersi będą lekko zarumienione-wtedy będziemy mieć pewność że będą soczyste. Tak przygotowane piersi można podawać z ugotowanym ryżem w ziołach lub ziemniakami. Bardzo dobrze smakuje razem z ugotowanymi bądź smażonymi warzywami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad d...