niedziela, 7 lipca 2024

Keto chlebek

 Keto fantastyczne chlebki czosnkowe

Składniki:

1 szklanka mąki migdałowej

2 duże jajka

2 ząbki czosnku, mielone

1/4 szklanki tartego parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki suszonej bazylii (do wyboru)

Masło lub oliwa z oliwek do szczotkowania (opcjonalnie)

Świeża pietruszka, siekana (opcjonalnie)

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C) i wyłóż blachę papierem pergaminowym.

W misce miksującej ubijamy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, mielony czosnek, tarty parmezan i opcjonalnie suszone zioła (ore

W osobnej misce ubij jajka. Następnie do mieszanki suchych składników dodać jajka i oliwę z oliwek. Mieszać, aż dobrze się połączy i wytworzy się ciasto.

Podziel ciasto na 4 równe porcje.

Każdą porcję ciasta umieść na przygotowanej blasze do pieczenia. Używając rąk lub wałek, rozpłaszcz każdą porcję ciasta na cienką, płaską formę chleba.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, albo aż krawędzie będą złociste i przegotują się płaskie chlebki.

Opcjonalnie: Po upieczeniu płaskie chlebki wyszczotkuj roztopionym masłem lub oliwą z oliwek i posyp posiekaną świeżą

Przed podaniem niech płaskie chlebki nieco ostygną. Rozkoszuj się swoimi Keto czosnkowymi płaskimi chlebami jako dodatek lub jako baza do ulubionych dodatków! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad d...