Keto fantastyczne chlebki czosnkowe
Składniki:
1 szklanka mąki migdałowej
2 duże jajka
2 ząbki czosnku, mielone
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii (do wyboru)
Masło lub oliwa z oliwek do szczotkowania (opcjonalnie)
Świeża pietruszka, siekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C) i wyłóż blachę papierem pergaminowym.
W misce miksującej ubijamy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, mielony czosnek, tarty parmezan i opcjonalnie suszone zioła (ore
W osobnej misce ubij jajka. Następnie do mieszanki suchych składników dodać jajka i oliwę z oliwek. Mieszać, aż dobrze się połączy i wytworzy się ciasto.
Podziel ciasto na 4 równe porcje.
Każdą porcję ciasta umieść na przygotowanej blasze do pieczenia. Używając rąk lub wałek, rozpłaszcz każdą porcję ciasta na cienką, płaską formę chleba.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, albo aż krawędzie będą złociste i przegotują się płaskie chlebki.
Opcjonalnie: Po upieczeniu płaskie chlebki wyszczotkuj roztopionym masłem lub oliwą z oliwek i posyp posiekaną świeżą
Przed podaniem niech płaskie chlebki nieco ostygną. Rozkoszuj się swoimi Keto czosnkowymi płaskimi chlebami jako dodatek lub jako baza do ulubionych dodatków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz