czwartek, 8 maja 2014

Sezonowo - szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki:

20 zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
1 łyżka oliwy z oliwek
20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub innej szynki suszonej
parmezan lub inny ser
listki świeżej kolendry
ulubione pieczywo

Sos balsamiczny:

6 łyżek octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Szparagi najpierw czyścimy. Łodygi obieramy na 3/4 wysokości od dołu, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Każdy szparag osobno smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.
Tak przygotowane układamy na grillu lub patelni i  pieczemy przez około 15 minut obracając od czasu do czasu, aż szynka zrumieni się a szparagi będą chrupiące. W początkowej fazie można przykryć szparagi, by lekko zmiękły, ale nie należy ich trzymać cały czas pod przykryciem. Odsłonięte przez większą część pieczenia staną się chrupiące a szynka nabierze pięknego koloru i aromatu. 
W międzyczasie zcieramy ser na tarce i przygotowujemy sos balsamiczny łącząc wszystkie jego składniki. Szparagi kładziemy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem i kolendrą. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 

Jak zaciekawić daniem dzieci? Podać szparagi, sos i tarty parmezan oddzielnie, zachęcić dzieciaki do maczania szparagów w sosie balsamicznym a następnie w tartym parmezanie. Zabawa gwarantowana! 

Gotowe!

Przepis jest również aktualny dla szparagów białych. Polecam cienkie i dokładnie obrane ;) Tylko takie są  wg mnie najsmaczniejsze, chrupiące i nie ciągną "nitek". Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz