sobota, 10 maja 2014

Uniwersalny przepis na biszkopt


Składniki:

6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy (nadaje wypieczonemu ciastu ładny żółty kolor)

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Dalej miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku. Piekąc biszkopt, pamiętajmy, aby nie otwierać piekarnika by nasz biszkopt nie opadł. Pod koniec pieczenia można sprawdzić wykałaczką czy biszkopt jest gotowy. Biszkopt jest gotowy kiedy wykałaczka jest sucha.

Upieczony biszkopt zostawiamy na 2-4 minuty w piekarniku. Przygotujmy wcześniej blat wykładając go papierem do pieczenia, który zapobiegnie przyklejaniu się. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyciągamy, odcinamy ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na przygotowany blat. W ten sposób uzyskamy piękny płaski biszkopt.

Ciemny biszkopt: Jeżeli nasz biszkopt ma być brązowy zamiast szczypty kurkumy dodajemy 1-2 łyżeczki naturalnego kakao. Biszkopt tego przepisu smakuje fantastycznie, szybko się piecze, przepis jest prosty i zawsze wychodzi!


Smacznego!

1 komentarz: