Składniki:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy (nadaje wypieczonemu ciastu ładny żółty
kolor)
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Dalej
miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie żółtka. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy
bułką tartą.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w
nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku. Piekąc biszkopt, pamiętajmy, aby nie
otwierać piekarnika by nasz biszkopt nie opadł. Pod koniec pieczenia można sprawdzić
wykałaczką czy biszkopt jest gotowy. Biszkopt jest gotowy kiedy wykałaczka jest
sucha.
Upieczony biszkopt zostawiamy na 2-4 minuty w piekarniku. Przygotujmy
wcześniej blat wykładając go papierem do pieczenia, który zapobiegnie przyklejaniu
się. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyciągamy, odcinamy ciasto od tortownicy i
odwracamy do góry dnem na przygotowany blat. W ten sposób uzyskamy piękny płaski
biszkopt.
Ciemny biszkopt: Jeżeli nasz biszkopt ma być brązowy zamiast
szczypty kurkumy dodajemy 1-2 łyżeczki naturalnego kakao. Biszkopt tego
przepisu smakuje fantastycznie, szybko się piecze, przepis jest prosty i zawsze
wychodzi!
Smacznego!
Idealny :D
OdpowiedzUsuń