1 kg mięsa wołowego, np. z łopatki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki z tubki
1 ząbek czosnku
600ml bulionu wołowego (bulionetka)
2 łyżki ketchupu (polecam – jest świetny jako przyprawa)
2-3 łyżki oleju roślinnego
1-2 cebule
świeżo zmielony pieprz lub ziarnisty
szczypta soli (do smaku)
Sposób przygotowania:
Myjemy mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem.Następnie kroimy na kawałki. Obieramy cebule i siekamy w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku i szklimy cebule. Po chwili dodajemy mięso, mieszamy. Smażymy kilka minut aż wołowina zbrązowieje. Dolewamy bulion, musi on zakrywać wszystkie składniki.Odstawiamy na wolnym ogniu do duszenia.W międzyczasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Zcieramy skórkę z cytryny i mieszamy ją z czosnkiem. Dodajemy ostrej papryki z tubki, ketchup i majeranek. Wymieszane przyprawy dodajemy do mięsa. Mieszamy całość, cały czas gotując. Absolutne minimum czasu duszenia mięsa wołowego to 1,5 godziny, podczas delikatnie podlewać.Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mamy pieprz ziarnisty dodajemy go znacznie wcześniej. Na końcu duszenia sos powinien mieć konsystencję przyjemnie gęstą. Ozdabiamy talerz świeżym majerankiem lub kminkiem i tak przygotowany gulasz możemy podać z dodatkiem kaszy gryczanej, klusek, ryżu lub po prostu z ziemniakami (do wyboru).
Opcjonalnie można dodawać marchewkę do gulaszu. Danie nabierze delikatnej słodyczy. 1-2 marchwie dodajemy do mięsa 1/2 godziny przed końcem duszenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz