poniedziałek, 5 maja 2014

Libańska sałatka tabbouleh (tabule)

Składniki:

250 g kaszy kuskus (1 op.)
sok z 6-8 cytryn
6 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory
2 papryki czerwone
2 zielone ogórki
1 mała czerwona cebula
pęczek zielonej pietruszki
2-3 gałązki świeżej mięty
szczypta  soli (do smaku)


Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus zalewamy sokiem z cytryn i odstawiamy, by pięknie nasiąknęła i spulchniała. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, wyrzucamy nasiona. Z papryk wyrzucamy gniazda i pestki. Wszystkie składniki siekamy BARDZO drobno i wraz z oliwą i solą do smaku mieszamy z kaszą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Podawać schłodzone prosto z lodówki. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz