poniedziałek, 8 lipca 2024

Zielone naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki 

Zielone naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

CIASTO NA 1 NALEŚNIK:

2 garści szpinaku baby

duże jajko

szczypta soli

olej do smażenia 

FARSZ:

250 g chudego twarogu

Pół szklanki mleka

250 g szpinaku baby

100 g suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

świeżo mielony pieprz


Przygotowanie

1

Szpinak blendujemy z jajkiem, dodajemy sól.  Naleśnik smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej delikatnie olejem. Następnie wykonujemy następne naleśniki w taki sam sposób.


2

Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Szpinak smażymy na maśle do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec smażenia dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Suszone pomidory odsączamy z namiaru oleju i kroimy je na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pomidory i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad d...